Ev Kiralamak İstiyorum

İster hayatınızın yeni bir dönemine başlıyor olun, ister başka bir şehirde yaşamaya karar vermiş olun artık kiralık evinizi talep etmeye hazırsınız. Biraz planlama ve öngörü ile kendinize ait mükemmel bir yer bulabilirsiniz. Başlamak için bütçenizi, en iyi konumu, olanakları, başvurunuzu nasıl öne çıkaracağınızı ve kendinizi finansal ve yasal olarak nasıl koruyacağınızı düşünmek isteyeceksiniz. Kiralık ev arayışınızda başarılı olmak için değerlendirilmesi gereken adımlar vardır.

1. Adım: Başlarken: Bütçenizi ve İsteklerinizi belirleyin

Ev kiralama süreci sizin için stresli olabilir. Bütçenizi ve ihtiyaçlarınızı planlamak ve değerlendirmek için zaman ayırmak, kiralık ev bulma sürecinizi kolaylıkla yönetmenize yardımcı olacaktır. Kiralık ev aramaya başlamadan önce, aylık kira için ne kadar harcayabileceğinizi, yaşamak istediğiniz bölgeyi, evinizdeki istek ve ihtiyaçları belirlemeli ve bir profesyonel gayrimenkul danışmanı ile çalışmayı hedeflemelisiniz.

Konut için ne kadar harcamanız gerektiği konusunda birkaç düşünce ekolü vardır. Eğer 50/30/20 kuralını uygularsanız, gelirinizin %50’sini kira dahil ihtiyaçlara, %30’unu tasarruflara ve %20’sini de kalan diğer her şeye ayırırsınız. Bazı uzmanlar, kira maliyetleri söz konusu olduğunda %30 kuralının uygulanmasını önermektedir. Tipik bir kiracı, gelirinin %30’unu kiraya rahatça harcayabilmelidir.

Ailenize mi, işinize mi, çocuğunuzun okuluna mı yakın olmak istiyorsunuz? Yer seçerken temel ihtiyaçlarınızı kolaylıkla karşılayabileceğiniz, toplu taşıma araçlarının bulunduğu, yürüme mesafesindeki alanları keşfedin. Günlük rutinlerinize gidip gelme sürenizi de göz önünde bulundurmalı ve gidiş dönüş ne kadar süreceğini değerlendirmelisiniz. Evinizin sağlık kurumlarına ve alışveriş merkezlerine yakınlığının hayatınızı kolaylaştırabileceğini unutmayın. Bölgede suç seviyesi nedir? Bölgedeki faaliyet ve gürültü seviyesi hakkında doğru bir fikir edinmek için bölgeyi günün ve akşamın farklı saatlerinde ziyaret edin.

Eğer İstanbul gibi rekabetçi bir konut piyasasına sahip büyük bir şehre taşınıyorsanız, bölgesinde ve konusunda uzman bir gayrimenkul danışmanının uygun yerler bulmanıza yardımcı olabileceğini ve kiralama sürecinizi kolaylaştırabileceğini unutmayın. Bölgesi hakkında bilgi sahibi olan bir danışman özellikle de bölgeye yabancıysanız çok değerli olabilir. Süreci güvenli ve kontrollü bir şekilde yürütebilecek deneyimli gayrimenkul danışmanınıza bu hizmeti karşılığı ödeyeceğiniz ücretin karşılığını katbekat alabileceğinizi unutmayın.

2. Adım: Mülkün Durumunu Kontrol edin

İstediğiniz nitelikleri karşılayan ideal bir yer buldunuz ve kiralık evinizde yaşama yolundasınız. Kira sözleşmesini imzalamadan önce, bir kiracı olarak bilmeniz gereken bazı önemli şeyler vardır.

Ev sahibinizle görüştüğünüzde, ihtiyaç duyduğunuz kadar çok soru sorun. Kiraya nelerin dahil olduğunu, evin ne kadar zaman için kiralık olduğunu, evde evcil hayvan besleyip besleyemeyeceğinizi baştan sormak faydalıdır. Kira sözleşmenizde anlamadığınız bir şey varsa, imzalamadan önce tam olarak bildiğinizden emin olun.

Bazen beklenmedik bir şekilde taşınmanız gerekebilir. Kira sözleşmesini erken feshedersem ne olur? Erken fesih için herhangi bir ücret ve güvenlik depozitonuzun kaybedilmesi gibi cezalar var mı ve ev sahibinize ne kadar önce bildirimde bulunmanız gerektiği hakkında bilgi alın.

Fırın ve ocak vs. gibi ankastre bazı mutfak eşyaları standart ve olmazsa olmazdır. Sizin için en önemli olanı değerlendirin: Otopark park yeri var mı? Yüksek hızlı internet? Güvenlik hizmeti ve güvenlik kameraları? Yeşil alan?

Çatlak, yapısal hasar ve su sızıntısı olup olmadığını kontrol edin. Boya işini inceleyin. Duvar boyunca damlama veya kırılma olmamalıdır. Her prizin çalıştığından ve erişilebilir olduğundan emin olun. Her odanın yakınında veya içinde duman dedektörleri bulunmalıdır. Varsa panjur ve perdelerin doğru çalışıp çalışmadığını ve hasar görüp görmediğini kontrol edin. Herhangi bir sızıntı veya cereyan olup olmadığını anlamak için elinizi pencere ve kapılarda gezdirin. Döşemede leke veya delik olup olmadığını kontrol edin. Tuvaletlerin sifonlarının düzgün çalıştığından emin olun ve tüm musluklarda sızıntı olup olmadığını kontrol edin.

Spor salonu, iş merkezi ve havuz gibi ortak alanlar temiz ve bakımlı olmalıdır. Ekipmanlar doğru çalışıyor mu? Peyzaj aşırı büyümüş mü? Yeterli park yeri var mı? Genel olarak, site ve apartman yönetim planı ev sahiplerinin ortak alanları temiz, güvenli ve iyi durumda tutmasını gerektirir. Yönetim planını evi kiralamadan önce mutlaka inceleyin.

Bazen kiralayacağınız evde yaşamanın maliyeti kiranın da ötesine geçer. Orada yaşamanın getirebileceği ek masraf kalemlerini de karşılayıp karşılayamayacağınızı hesaba katmanız gereklidir. Aidat, elektrik, su doğalgaz, internet, telefon hizmeti, çöp toplama.. Her bir kalemin fiyatı mülke veya lokasyona göre değişkenlik gösterebilir. Bazı mülkler ayrıca otopark, garaj ve depolama birimlerinin kullanımı için de ücret talep edebilir. Bir kira sözleşmesi imzalamadan önce bu masrafları önceden sormalısınız.

3. Adım: Kira Sözleşmesinin sizi koruduğundan emin olun

Ev sahibinizle yapacağınız toplantı için prezentabl olun ve eğitim geçmişinizi, iş geçmişinizi, önceki kiralama geçmişinizi ve evcil hayvanlarınızı veya sizinle birlikte yaşayacak kişileri içeren bir kiralama özgeçmişi oluşturun. Kiralık mülkle neden ilgilendiğinizi vurgulayın. Başvurunuz, ev sahibine kim olduğunuza dair net bir resim vermek ve neden harika bir kiracı olacağınızı vurgulamak için bir fırsattır.

Kiracıların bir daireye taşınmadan önce genellikle bir kira kontratı imzalamaları gerekir. Kira kontratı, kiracıya bir mülkte bir yıl süre boyunca yaşama hakkı veren bir sözleşmedir. Ayrıca, ödeme prosedürleri, gecikme ücretleri, evcil hayvanlarla ilgili kurallar, taşınma ve taşınma ile ilgili yönergeler, kira sözleşmesini erken feshetme ile ilgili ayrıntılar, tadilat veya dekorla ilgili kısıtlamalar, onarımların nasıl ele alınacağı ve tahliye nedenleri de ana hatlarıyla belirtilir.

Ev sahibinin kiracı olarak uygunluğunuzu belirlemesine yardımcı olmak için eski adresleri, ödeme geçmişini, tahliyeleri, sabıka geçmişini, kredi puanınızı ve diğer verileri öğrenmesi gerekebilir.

Aynı zamanda düzenli bir geliriniz olduğunu ve kira bedelini karşılayabileceğinizi doğrulamaya ihtiyacınız olduğundan bu bir maaş bordrosu, findeks raporu, banka ekstresi veya vergi beyannamesi olabilir. Ehliyet, pasaport veya başka bir kimlik belgesi, ev sahibinin sizin siz olduğunuzu doğrulamasına yardımcı olacağı gibi önceki veya mevcut bir ev sahibi, apartman yöneticisi, amir veya iş arkadaşınızdan alacağınız bir referans, güvenilir, sorumlu, mali açıdan istikrarlı olduğunuzu ve zamanında kira ödeme kaydınızın bulunduğunu doğrulamaya yardımcı olacaktır. Kredi geçmişiniz çok azsa veya hiç yoksa, kötü krediniz varsa veya daha önce hiç kiralama geçmişiniz yoksa, bir kefil ile hazırlıklı gelmek, ev sahibine kira ödemesi için güvenilir bir kaynağınız olduğu konusunda güvence verecektir. Sadece iyi bir kredi geçmişi olan birini seçtiğinizden emin olun. Ödemelerinizi gerçekleştirememeniz halinde kefilin sorumluluğunda ödemelerin yapılacağını bilmek mülk sahibiniz cephesinde güven hissini arttırır.

Depozito bir kez ödenir ve kiracı taşındıktan sonra daireye verilen zararları kapsar. Herhangi bir hasar yoksa genellikle iade edilebilir.

Bir kiracı olarak güvenilirliğiniz ve bir mülke iyi bakma beceriniz hakkında konuşabilecek önceki ev sahiplerinden referans mektupları eklemek isteyebilirsiniz.

Ödeyebilecek durumdaysanız, birkaç aylık kirayı peşin ödemeyi teklif etmek, finansal olarak güvende olduğunuzu gösterebilir ve sizi sıranın önüne geçirmeye yardımcı olabilir.

Tüm bu aşamaları geçtikten sonra gayrimenkul danışmanınızın organize edeceği bir gün ve saatte kira sözleşmesini imzalayabilirsiniz.

Size özel lüks konutları görmek için

Youtube Kanalımızı Takip Edebilirsiniz..